Historijat kluba

Aero klub “Bihać” je zvanično formiran 26.02.1953. godine, iako vazduhoplovne aktivnosti započinju ranije. Klub je svoje aktivnosti obavljao na starom letjelištu iz II svjetskog rata “CERAVCI”, sve do prelaska na novu lokaciju “GOLUBIĆ” krajem 80-tih godina prošlog vijeka. Namjera i ideja vodilja osnivača je bila bila da se mladi ljudi bave vazduhoplovnim sportovima: modelarstvom, vazduhoplovnim jedriličarstvom, motornim letenjem, padobranstvom, zmajarstvom i UL letenjem.

Pored sportskog aspekta vazduhoplovne aktivnosti u Bihaću imaju važan i turistički značaj, obzirom da se letjelište "Golubić" nalazi u atraktivnom ambijentu rijeke Une odakle vode mnoge rute po bihaćkoj dolini i kanjonom rijeke Une i Unca, iz kojeg se uzdižu planine Grmeč i Plješevica, koje vizuelni efekat iz zraka čine sličnom onome u Alpskom području. Letjelište je uređeno i osposobljeno za prihvat zrakoplova generalne avijacije maksimalne mase u polijetanju (MTOW) do 5700 kg.

Položaj aerodroma u dolini okruženoj visokim planinama posebno Plješevicom omogućuje skoro cijele godine dugotrajno letenje jedrilicama i paraglajderima korištenjem termike i padina oko letjelišta. Posebno značajna činjenica je da pri jačim jugozapadnim vjetrovima nastaju izuzetno snažni zavjetreni valovi (lee wave) koji omogućuju realizaciju rekordnih visinskih letova. Registriran je i verificiran veliki broj zlatnih i dijamantskih jedriličarskih znački kao i jedan rekordni visinski let od preko 8.900 metara kojeg je 1959 godine postigao zagrebački jedriličar Marijan Malčević.Taj rekord do današnjeg dana nije oboren i pored napretka tehnologije i tehnika letenja kao i novih naučnih saznanja o talasnom jedrenju.
DOBRO DOŠLI SU SVI KOJI IMAJU ŽELJU DA OBORE OVAJ REKORD.

Danas u Bihaću postoje tehnički ali i svi drugi neophodni uslovi za rutinske jedriličarske letove na velikim visinama. Ovaj region je po tome poznat i zbog toga Aero klub "Bihać" ima namjeru da svoje letjelište razvija i tehnički oprema kao moderan i suvremen poligon za zrakoplovne aktivnosti.